Kıdem Tazminatı

Doğum yapan işçi kıdem tazminatı alabilir mi?

Doğum yapan işçinin kıdem tazminatı

Kıdem tazminatı alma şartlarını daha önceki bir yazımda ayrıntılı olarak anlatmıştım. Bu yazıdan da görüleceği üzere; işçinin kıdem tazminatı alması her durumda mümkün değildir. Bu, ancak belli şartların bir araya gelmesiyle mümkün olur. O halde; işçinin doğum yapması da, kıdem tazminatı alabileceği hallerden birisi midir?

Kıdem tazminatı alma şartları

Öncelikle kıdem tazminatının hangi hallerde alınabileceğini kısaca açıklamak isterim. Bunun ilk ve en önemli şartı, işçinin işyerindeki kıdeminin en az bir yıl olmasıdır. Bunun dışında; işçinin iş akdinin, kıdem tazminatını alabilecek şekilde sona ermesi gerekmektedir. Bu halleri bu yazıda tek tek sayamamakla birlikte, işçinin doğum yapması konusunu detaylı olarak inceleyebiliriz.

Doğum yapan işçi

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Doğum yapan işçinin birçok hakkı vardır. Bunların başında doğumdan önce ve sonra alabileceği ücretli doğum izinleri vardır. Ayrıca bu sürelerini bitimini müteakip işçi, altı aya kadar ücretsiz izin de alabilecektir. Yine bebek bir yaşına gelen kadar, annenin günde bir buçuk saat süt izni de bulunmaktadır. Hatta yapılan son değişikliklerle birlikte; doğumdan sonra kullanılan ücretli ve ücretsiz izinlerin bitiminden itibaren, ebeveynlerin çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar kısmi süreli çalışma hakları da vardır.

Evlilik halinde kıdem tazminatı

İşçilerin, doğum sonrası kıdem tazminatı alabileceklerini düşünmelerinin ana nedeni evlilik nedeniyle alınan kıdem tazminatıdır. Bildiğiniz üzere kadın işçi evlendikten sonraki 1 yıl içerisinde işten ayrılırsa, kıdem tazminatını alma hakkına sahiptir. Bu konuda aranan tek şart, kadın işçinin o işyerindeki kıdeminin en az 1 yıl olmasıdır.

Doğum sonrası kıdem tazminatı yok

isci dogum yaparsa kidem tazminati alabilir mi

Ancak İş Kanununda, doğum yapan işçiye tanınmış bir kıdem tazminatı hakkı bulunmamaktadır. Yani işçi, sadece doğum yaptığı için işten ayrılırsa kıdem tazminatı hakkını yitirecektir. Doğum yapmanın ancak dolaylı olarak kıdem tazminatı alınmasına katkısı olabilir. Şöyle ki; işçinin doğum yapması sonucunda “ işin yapılmasının, işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli oluşturduğu” sağlık raporuyla kanıtlanabilirse; işçi İş Kanununun 24/1-a maddesi gereğince işten ayrılarak kıdem tazminatını talep edebilir.

SONUÇ

Kadın işçinin doğum yapması tek başına, işçinin kıdem tazminatı alması için bir neden değildir. Ancak doğum sonrası oluşan özel bir durum nedeniyle; yapılan işin işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlike oluşturduğu sağlık raporuyla belgelenebilirse, bu durumda kıdem tazminatı alınabilecektir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir Yorum

  1. Merhaba ben 3 yıldır bi işyerinde çalışıyorum temmuz ayında doğum yapacağım doğum dan sonra calismayacagim bel fıtığım var zorlanıyorum ayakta çalışırken kıdem tazminatı alabilir miyim şimdiden teşekkür ederim

  2. Merhaba Doğum sonrası ücretsiz iznim bittiğinde iş yerimden istifa edeceğim. Bu nedenden dolayı ihbar süresi yaptırımı uygulayabilir mi yoksa direkt istifa edebiliyor muyum ?

    1. Merhaba. İhbar bildiriminde bulunmanız gerekir; aksi takdirde işveren elbette ihbar tazminatı talep edebilir.

  3. Merhaba 3 yıldır kurumsal bir şirkette çalışıyorum doğum yaptım ve doğum iznini kullanıyorum raporum 5 martta bitiyor çocuğumun benim bakımıma ihtiyacı var bakıcı bulamıyorum ve işten ayrılmak istiyorum ama tazminatımı da almak istiyorum hangi şartlarda nasıl almam mümkün

  4. Doğum yapan işçi çocuğuma bakan yok deyince tazminat alıyordu çalıştığın fabrikada ve simdi ise böyle bi hak yok kaldırmışlar ben nasil tazminat alirim çocuğum asd hastası haklarım nasil

  5. Merhaba bendogum yaptım 2006 yılında işe başladım 2 ci çocuğum oldu ve suan çocuğum 3aylık ona bakan kimde yok iş yerinden ayrılıcam tazminatımı nasıl alabilirim bana yardımcı olurmusunuz.

  6. merhaba,
    Dogum izninden sonra işveren 6 aylık ücretsiz izin hakkımı vermez ise, ben de bu sebepten istifa edersem kıdem hakkı kazanır mıyım? Kazanırsam bunu istifa mektubunda belirtmem gerekir mi veya iş kurumlarına mı dilekçe yazmak gerekir?

    1. Merhaba. Bu iznin verilmesi zorunludur. Verilmezse, fesih ihtarnamesi göndermeli ve bu nedeni de açıkça belirtmelisiniz. Her hangi bir kuruma dilekçe vermeniz gerekmez. Ama işveren kıdem tazminatınızı ödemezse tabi ki hukuki süreci başlatmak için arabulucu başvurusu yapmanız gerekir.

  7. Merhaba 1yıldır çalışıyorum. Doğum izinlerimden sonra 1 er ay olmak üzere 2 kere işgöremez raporu aldım. İşimin ağır ve ayakta olası sebebi ile işe devam etmek itemiyorum. Herhangibir tazminat hakkım varmı.

  8. Merhabalar
    Özel bir okulda idareci olarak calisiyorum. Sozlesmelerimiz 1 er yıllık yapiliyor. 3 yıldır bu kurumda calisiyorum. Bu yılın sözlesmesi 31 ağustosta bitiyor. Şu an 4 aylık hamileyim. Hala sözleşmemi yenilemediler. Beni isten cikarabilirler mi? Çikarirlarsa yasal olarak haklarim nelerdir.? Isten ayrılmak istemiyorum. Devam etmeyeceğiz derlerse ne yapmam gerekir? Şimdiden teşekkür ederim.

  9. Merhaba iyi çalışmalar
    benim sigorta başlangıç tarihim 1996 yılı ve sigortalılık sürem 5000 Günden fazla en son çalıştığım iş yerine 2004 yılında başladım yaklaşık 15 yıldan fazla süredir çalışmaktayım 2. Çocuğumu ekim 2016 yılında Doğum yaptım 4 aylık ücretli 6 aylık ücretsiz izin kullanımımdan sonra temmuz 2017 işe başladım haziran 2018 işten bakıcı sorunu nedeni ile ayrılmak durumunda kaldım çalıştığım kurum dilekçemde 15 yıl 3600 gün nedeniyle SGK aldığım yazı ile verdiğim halde kıdemimi ödemedi uzlaşma görüşmesinde kabul etmedi dava açmam durumunda kıdem tazminatını alabilirmiyim ilginiz ve yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim

    1. Merhaba. Evet Pınar hanım, işten ayrılırken 15 yıl ve 3600 ün yazısını işverene vererek kıdem tazminatı talep etmişseniz, davayı da büyük ihtimalle kazanırsınız.

  10. Merhaba.ben 25 nisanda dogum yaptım.dogum sırasında bebegımın boyun kemıgınde kanama olmus bu sebebten fizik tedavı önerdi doktor . Elimizde boynun sorun olduguna dair rapor var ve ben normal dogum iznim birince çıkışımı isticem bebegıme bakmak için.çıkışımı alabılırmıyım bu rapordan dolayı

  11. merhaba 2005 yılında ise başladım şu anda 4500 günüm var ikinci bebeğime hamileyim doğumdan sonra çalışamıcam iş yerimden tazminat talep edebilirmiyim yada böyle bi hakkım varmı.tesekkurler

    1. Elif hanım, haklı bir fesih gerekçesi bulamazsanız, bu şartlar altında talep edemeyeceğinizi söylemem gerek.

  12. Özel bir kurumda 3 yıldır calisiyorum.sozlesmelerimiz 1 er yıllık. Her yıl yenileniyor. Şu an hamileyim. İşveren dogum sonrasi isten çıkarmak istiyor. Doğum yaptıktan sonra en fazla ne kadar süre boyunca isten cikarilamaz. Bunun yasal bir süresi var midir ?

    1. Melek hanım, işveren isterse ertesi gün sizi işten çıkarabilir. Ama siz de bu durumda yasal haklarınızı arar ve hakkınızı alırsınız.

  13. Merhabalar,
    Ben Aralık ayının 21inde çalışabilir raporum bitmeden doğum yaptım. 4 aylık ücretli iznimden sonra şimdi 6 aylık ücretsiz izindeyim. İşyerim küçülmeye gidiyor ve beni işten çıkaracak. Benim tazminatım hangi ayda ödenen brütümle hesaplanacak. Aralık ayı yarım. Kasımdaki tam. Bir de izinde olduğum tarihlerde eklenir değil mi hesaplamaya? Şimdiden çok teşekkür ederim.

    1. Meltem hanım, aylara ait brütleri boş verin. Gerçek aylık brüt ücretiniz nedir? Kaç liraysa, onun üzerinden hesaplanması gerekir.

  14. Merhabaha ben yasemin 5yıldır bir sektörde çalışıyorum 2 ci cocugum olacak iş yerinden tazminatımı nasıl alırım ve almak için ne yapmam lazım işyeri cıkartmıyor işten

  15. merhaba ben 01.10.2013 işe başladım 03.08.2017 de evlendim 8 haftalık hamileyim 30.06.2018 de işten ayrılsam kıdem tazminatı alabilirmiyim. hamile olmam sorun olurmu..

  16. Merhaba bizim sorunlarımızı çözdüğünüz için öncelikle teşekkür ederim ben Sibel 2012 de işe başladım Suan primim 3700 2.cocugum oldu analık izinlerim bitti ücretsiz izine çıkmak istiyorum iş veren kabul etmiyor işe gitmiyorum iş yerine dilekçe mi yazmam gerekiyor işden ayrılmak istediğimi ve kıdem tazminatının ödenmesini istiyorum diye kıdem tazminatını nasıl alabilirim

    1. Sibel hanım, ücretsiz analık izni hakkınız verilmiyorsa ve bu nedenle işe gitmiyorsanız, bir an önce noterden ihtarname gönderin ve hangi sebeple işe gelmediğinizi açıklayın. Ayrıca haklı fesih beyanınızı da bildirerek haklarınızı talep edin. Sonrası ise yasal yollarla çözülecektir.

  17. 3 yıldır bir kurumsal firmadan çalışıyorum doğum yaptım daha süt iznim bitmemiş ve geçen rahatzidim müdür rapor istedi bende aile hekimliginden aldım şimdi onu kabul etmiyor tutanak istiyor bu 3 tutanağim olcak tazminat hakkım olurmu savunma yazsam

  18. Merhaba ben 04.02.2018 şubat ayında evlendim 1 yıl içinde tazminat almam gerekiyor ama hamileyim ve bebeğim kasım ayında dünyaya gelicek yani doğumdan sonra işbaşı yapıp 04.02.2019 da evlilik tazminatı alabilicekmiyim yani doğum yapmış olmam evlilik tazminatı için sorun olurmu

    1. Şaziye hanım, sorun olmaz. Önemli olan, evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde işten ayrılmanızdır.

  19. Merhaba kasim 2016 da ise girdim 23 ekim 2017 de ucretsiz dogum iznine ciktim 23 nisanda bitecek olan iznime birkac gun kala isime son verilmek istendigi soylenildi. Ucretsiz dogum iznim kıdem tazminatina eklenir mi bilgi rica ediyorum tesekkurler

  20. İYİ GÜNLER;
    BEN 2006 YILINDA SİGORTALI OLARAK İŞ BAŞI YAPTIM. 2008 YILINDA İŞ VEREN KENDİ AİLE ŞİRKETİNİ KURDU. DAHA ÖNCEKİ ŞİRKET KENDİ ADINA DEĞİLDİ. BU ŞİRKETTE HALEN ÇALIŞIYORU. KAISM AYINDA 2. ÇOCUĞUM OLACAK VE BEN BU DURUMDA KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR MİYİM? DOĞUM SONRASI ÇALIŞMAYI DÜŞÜNMÜYORUM

    1. Nazlı hanım, doğum nedeniyle işten ayrılmak, kıdem tazminatı alma hakkını işçiye vermemektedir.

  21. Merhaba hamileyim ve 2 ay sonra Doğum iznine ayrılacağım 4 ay ücretli iznimi kullandıktan sonra şirketimin kapanışına denk geliyor benim tazminatım hangi maaşa göre hesaplanacak Doğumdan önce primde alıyordum Doğum izninde maalesef alamayacağım yani sadece maaş üzerinden mi gösterecekler ? Teşekkür ederim şimdiden iyi çalışmalar

    1. Sevgi hanım, normal maaşınızın üzerine, son bir yılda aldığınız primlerin ortalaması eklenerek hesaplama yapılmalıdır.

  22. Mustafa bey 4 sene 1 ay 1 gun bir firmada calistim bu seneler icinde 2 dogum yaptim analik izni yani rapor kullandim bunlar kidem tazminatindan dusulur mu bir de ne kadar tazminat alabilirim bunu kime hesaplattirabilirim

    1. Merhaba. Bu konuda ne yazık ki bir görüş birliği yok. Ama sizin durumunuzda 6 hafta artı + 6 hafta yani 12 haftaya kadar rapor sürelerinin kıdem tazminatına dahil edilmesi, bunun üzerindekilerin dahil edilmemesi gerektiği genel olarak kabul edilmektedir.

  23. Merhaba, bir firmada 2 senedir çalışıyorum 21 eylül 2017de evlendim ve 13 ağustosta bebeğim doğucak. Doğumdan sonra çalışmak istemiyorum ama kıdem tazminatı alabilmem için 1 yıl içinde işten ayrılmam gerekmekte. Sizce doğumdan sonra eylüldemi işi bırakırsan daha karlı olurum yoksa doğum izni süt izni 6 ay ücretsiz izinlerimden sonra ayrılırsammı benim için ücret anlamında daha karlı olur şimdiden teşekkürler.

    1. Ceren hanım fazla seçeneğiniz olduğunu zannetmiyorum. En geç 20 Eylül 2018 tarihine kadar ayrılmazsanız, bu hakkınız yanacaktır.

  24. Mustafa bey merhaba ; 5 senedir bir şirkette çalışıyorum ,ve hiçbir hakkımı almadım. 2 ay önce doğum raporum bitti ve doğum raporum bittikten sonra 6 ay ücretsiz izin hakkımı kullanmak istedim kabul etmediler , ve hakkımda 3 gün üst üste işe gelmedi diye tutanak tutmuşlar , bende bi süre önce bimer üzerinden şikayet ettim, ancak hala ssk çıkışımın yapılmadığını öğrendim , ve şuanda şirket le hiçbir bağım bulunmamaktadır, bana neler yapmam gerektiğini söyleyebilirmisiniz.

    1. Merve hanım, bana kalırsa bir an önce ihtarname gönderin ve işe neden gitmediğinizi açıkça belirterek haklarınızı talep edin. Aslında, bu işlemi daha önce yapmalıydınız. Yine de geç kalmış sayılmazsınız.

  25. merhaba 6 yıldır bı fırmada calısmaktayım ve dogum nedeni ile işten ayrılacagımı beyan ettim bu mayıs da doktor raporu ıle işten ayrılacagım bu durumda iş yerınden tazmınat veya dogum parası alabılecekmıyım acaba

    1. Merhaba. Doğum nedeniyle işten ayrılırsanız kıdem tazminatı alamazsınız. Doğum parası almak içinse analık iznine ayrılmayı beklemelisiniz. Analık iznine ayrılmadan işten ayrılırsanız, geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası da alamazsınız.

      1. ihbar tazminatı alabılıyormuyum bırde içeride yıllık izin hakkım bulunmaktadır izine cıkmadan doktor raporunu alır ıs yerıme verırısem ızın ücretini alabiliyormuyum acaaba

        1. Yıldız hanım ihbar tazminatı da alamazsınız. İçeride biriken yıllık izin ücretlerinizin ise ödenmesi gerekir. Eğer işten ayrılmadan doğum öncesi 8 haftalık raporu alabilir ve başlatırsanız evet, rapor parası alabilirsiniz.

  26. Merhaba ben 20 temmuz 2016 evlendim hamileyim şuan doğum iznim 10 temmuz da bitiyor 6 yıldır aynı iş yerinde çalışmaktayım doğum iznim biter bitmez işden ayrılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim ??

  27. Merhabalar ben 5 aydir doğum yaptim yanlız bebeğim huzursuz olduğu için işten ayrilmak zorundayım yaklaşık 3 yıldır çalışmaktayım aynı magazada bu durumda Tanzimat alabilirmiyim işten ayrılırsam

    1. Ne yazık ki böyle bir gerekçeyle işten ayrılırsanız kıdem tazminatı alamazsınız.

  28. Merhabalar kurumsal bi mağazada satis danismani olarak çalışmaktayim calisma saatlerim 09.30 18.00 ve 13.30 22.00 olarak vardiyali bi sekilde calisyorum suan 6 aylik hamileyim ve isyerinde bana karsi mobing uygulaniyor ve agir iste calistiriliyorum iki kere 10 gun izin kullanmadan calistirildim kendi istegimle istifa edip mahkemeye versem tazminat alabilirmiyim.

    1. Tazminat konusu mahkemenin takdiri olacaktır. Mobbing elbette bir haklı fesih nedenidir; ancak ispat edilmesi gerekir. Takdir sizin.

Başa dön tuşu