Fesih

İşyerinin iflas etmesi halinde, işçilik alacaklarının durumu nedir?

İflas eden işyerinde işçilerin hakları

İşçinin çalıştığı işyerinin iflas etmesi, çalışma hayatında rastlanabilen durumlardan biridir. İflasın nedeni ise işverenin alacaklılarının borçlarını ödeyememesi olduğundan, işçiler de büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Bu yazımda, iflas eden bir işyerinde çalışan işçilerin durumlarını açıklayacağım ve alacaklarını nasıl tahsil edebileceklerini paylaşacağım.

İflas nedir?

İflas; işverenin artık borçlarını ödeyemez duruma gelmesi, bunun ticaret mahkemesince teyit edilmesi ve bütün malları haczedilmek suretiyle borçlarının ödenmesi sürecidir. Buradan da anlaşılacağı üzere; bir işyerinin iflas etmesi, işçilik alacaklarının da zora girmesi demektir. Bunların başında da kıdem ve ihbar tazminatları bulunmaktadır. İşyerine yıllarca hizmet vermiş olan işçinin bu en temel alacakları ve diğer bütün hakları ne olacaktır?

İflas sonrasında hangi alacaklar öncelikle ödenir?

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bu sorunun cevabı çok önemlidir. Çünkü ortada iflas etmiş bir işveren ve işverenden alacağını tahsil etmek için sıraya girmiş birçok alacaklı vardır. Burada şu şekilde bir sıralama yapılması mümkündür:

  • Rehinli alacak varsa öncelikle rehin konusu malın varlığından doğan vergiler başta olmak üzere kamu alacakları ödenmelidir.
  • Sonra rehinli malın muhafazası ve paraya çevrilmesi için yapılan masraflar ödenmelidir.
  • Daha sonra rehinli alacaklar ödenmelidir.
  • Ardından masa alacakları ödenmelidir.
  • Bundan sonra ilk sırada işçilik alacakları gelmektedir.

İflas sonrası işçilik alacaklarının durumu

İflas masası tarafından, müflisin bütün malvarlığı nakde çevrildikten sonra borçları ödenmektedir. Ancak müflis işverenin paraya çevrilen mal varlığı borçların tamamını ödemeye yeterli gelmediğinde, alacaklar sıraya koyulmaktadır. Yukarıda da belirttiğim gibi; rehin alacakları, masa alacakları ve diğer bahsedilen alacaklar ödendikten sonra ilk sırada işçi alacakları gelmektedir. Ancak bunun bazı ölçütleri vardır.

Son bir yılda tahakkuk eden alacaklar

Birinci sırada yer alan işçilik alacakları, işçinin tüm çalışma hayatı boyunca hak ettiği ve işçiye henüz ödenmemiş alacakları kapsamaz. Bunun için bir yıllık süre öngörülmüştür. İflasın açılma tarihinden bir sene önceye kadar olan işçilik alacakları (ücret, fazla mesai, genel tatil, yıllık izin vb.) ile yine son bir yıl içinde işten ayrılan işçilerin ihbar ve kıdem tazminatları 1. sırada yer alacaktır.

Örneğin iflas eden işyerinde 5 yıldır çalışan ve bu beş yıl boyunca ödenmeyen fazla mesai alacağı bulunan işçinin sadece son bir yıla ait fazla mesaileri ödenecektir. Benzer şekilde, iflasın açıldığı tarih itibariyle işten ayrılmasının üzerinden 1 senenin üzerinde geçen işçilerin ihbar ve kıdem tazminatları da birinci sırada yer almayacaktır. İflas nedeniyle işten çıkarılan işçinin ihbar ve kıdem tazminatı ise yine birinci sıradaki yerini alacaktır.

İşçilere para kalmazsa

şirket iflas işçi alacakları hakları

Yukarıda da belirttiğim işçilik alacaklarının birinci sırada olduğunu söylemiştim. Ancak birinci sıradan kasıt; rehin alacakları, masa alacakları ve diğer bahsedilen alacaklar ödendikten sonra birinci sırada yer almaktır. Dolayısıyla bazen bu borçların ödenmesinden sonra birinci sıraya gelindiğinde, masada hiç para kalmamaktadır. Bu durumda ne yazık ki işçilerin yapabileceği hiçbir şey bulunmamaktadır. Bu durumdaki işçinin artık alacağını tahsil etmesinin mümkün olmadığını söyleyebiliriz.

İşyeri iflas edince iş sözleşmesi sona erer mi?

İşçiler tarafından çoğunlukla yanlış yorumlanan bir husus da budur. Kural olarak; işyeri iflas ettiğinde işçinin iş akdinin sona erdiğini söylememiz mümkün değildir. İşverenin tüm mal varlığı artık iflas masasına geçeceğinden, sözleşme aynen devam edecektir.

İşçinin, sadece işveren iflas ettiği için işten ayrılması durumunda ihbar ve kıdem tazminatı alamayacağını özellikle belirtmek isterim. İflasın açılmasından sonra, iflas masası işyerinin çalışmaya devam etmesini uygun bulursa işçiler çalışmaya devam etmek zorundadır.

Çalışmaya devam etmek istemeyen iflas masası, zaten işçilerin çıkışını kendisi verecek ve ihbar ve kıdem tazminatları bakımından işçiler birinci sıraya girecektir.

İşçilerin bu noktada şöyle bir hakları mevcuttur. İflas masası iş  sözleşmelerinin aynen devam etmesi kararı alırsa; işçi, ücretleri için ayrıca teminat isteme hakkına sahiptir. İşte bu noktada masa teminat gösteremezse, işçi haklı nedenle iş akdini derhal feshedebilir. Teminat talebi kabul edilirse işçi yine çalışmaya devam etmekle mükelleftir.

SONUÇ

İlk olarak şu önemli hususu vurgulamak isterim. İşyerinin iflas etmiş olması, işçiye iş sözleşmesini haklı nedenle fesih hakkı vermez. Bu durumda iş sözleşmeleri de kendiliğinden sona ermez. İflas masası işçiden çalışmaya devam etmesini isterse, işçi de ücretlerinin ödenmesi için teminat talep eder ve bu teminat gösterilirse iş sözleşmesi aynen devam eder. Gösterilemezse, işçi iş akdini haklı nedenle feshedebilir.

İflas eden bir işyerinde çalışan ya da çalışmış olan işçinin işçilik alacakları ise iflas masasında birinci sırada yer almaktadır. Ancak birinci sırada da yer alsa, uygulamada bunun çok da anlamlı olmadığını gördüğümüzü söylemeliyim. Çünkü rehin alacakları, masa alacakları ve diğer bazı alacaklar ödendikten sonra, işçilik alacakları ilk sırada yer almaktadır. Bu ise pratikte işçinin alacaklarına sıra geldiğinde masada çoğu zaman para kalmaması ve işçinin alacaklarının ödenememesi anlamına gelmektedir. Elbette işçinin alacaklarına da para kaldığı olmakla birlikte, bunun aksinin de ihtimal dahilinde olduğunu belirtmem gerekir.

İşvereni iflas eden işçi, iflasın açıldığı tarihten itibaren son bir yıl içinde alamadığı ücret ve benzeri alacakları için iflas masasına başvurmalıdır. Yine iflasın açıldığı tarihten önceki bir yıl içinde işten ayrılan ve ihbar / kıdem tazminatı olan işçiler de iflas masasına başvuruda bulunmalıdır.

İflas masasında para kalmaması nedeniyle işçinin alacaklarının ödenememesi halinde ise yapılabilecek başkaca bir şey bulunmamaktadır.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

57 Yorum

  1. Merhaba Mustafa bey. 3. Yıl önce çalıştığım firma iflas etti ama tasfiye işlemleri hala devam ediyor.şirletin üzerine tapulu taşınmazlar satılıyor. 2 tane alacaklılar toplantısı yapıldı. Sıra cetveline göre öncelikli alacaklıyım. Benim merak ettiğim 3 Yıldır süren bu durum daha ne kadar devam eder. Sıra cetveline göre ödemeler ne zaman yapılır ?

    1. Merhaba, bu husus bir avukatın alanına giriyor. Ne yazık ki bilgim bulunmamakta Akın bey.

  2. Merhaba mustafa bey ozel bir kurumda 14 yildan buyana calışıyorum iş yeri iflas gösterip kapatmayı düşünüyor tazminatımı alabilmem için negibi yol izlemem gerekiyor

    1. Merhaba, haklı fesih nedeniniz varsa, haklı fesih yapıp kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. İşveren ödemezse, hakkınızı arabulucu ve dava yoluyla arayabilirsiniz. Beklerseniz de işveren iflas ederse, yine işverenin tazminatı ödemesi gerekir. Ödemezse bu defa da aynı süreci yaşarsınız. Açıkçası, kararı sizin vermeniz gerekir.

  3. merhabalar beninm çailıştığım firma iflas etti ben bu iş yerinde 6.5 yıldır mışlığım var ve bütün haklarım duruyor ve ve 1.5 ta ylıgım kaldı.ve bunlar konkordata döneminde oldu ve işyerin de kalan 1.5 aylıgımı nasıl alabilirim

  4. Merhaba bundan on yıl önce iş yerimiz kapandı tazminat haklarımız için mahkemeye bas vurduk ve kazandık su an 60 70 bine yakın tazminat kazandık ama şirket sahibinin resmiyette mal varligi olmadığı için parayı alamıyoruz bunun bir çözümü varmı yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.

    1. Merhaba, bahsettiğiniz sorun kanayan bir yara ve eğer icra yoluyla dahi tahsilat yapamazsanız, ne yazık ki kazandığınız hakkınız yanar. İşte bunun için ben yıllardır, kıdem tazminatı fonunun gelmesi gerektiğini söylüyorum; ancak kimseye derdimi anlatamıyorum. Haklı olan ve haklı olduğu mahkeme ile ispat edilen bir işçinin yine de hakkını alamaması doğru bir hukuk sistemi olabilir mi?

  5. bir işyerinde 2.5 yıl çalıştım işten çıkardılar mali sıkıntımız var diyerek 6 ay icersinde taksitli biçimde oduyeceklerdi ödemediler şirketi iflas göstermişler benim ne yapmam gerek

  6. Merhaba 21 aralık 2019 da eski işyerim iflas verdi temmuzda farklı bir işe girmiştim ve iflas eden bu şirket bizi istifa olarak çıkartmıştı. Bu durumda iflas masasından tazminat alma hakkımız varmı ? Bir avukata takip için vekalet verdik.

  7. Ben 7yıl bir LTD şirketinde çalıştım hakları mı vermeden devir ettiler .Avukata verdim Mahkemeye verdi kazandım hileli iflas verdiler diye haklarını alamıyorum . Bu kişiler çok zenginler evleri ve bir sürü iş yerleri,arabaları,arsaları var. Dosyam h alan açık avukatım diyor kanun sahiplerin mal varlın gitmesine izin vermiyor peki ben bu hakları mı nereden ve kimden alacam birde tehdit ediyorlar boşuna mahkemeye verdin haklarını vermeyeceğiz boşuna uğraşıyorsun diye
    SAYGILAR CEVAP.

    1. Merhaba. Gerekli bilgiyi zaten avukatınız vermiş. Ne yazık ki, alacağınızı icra yoluyla da tahsil edemedikçe, yapacak başka bir şey yok demektir.

  8. 2013 yılında 5 yıldır çalıştığım anonim şirket iflas etti. İflas masasına kaydımızı yaptırdık ve iş kur tarafından son 2 ay maaşımız ayrıca işsizlik maaşımız yattı. İflas masasına dosyamızı verdik.
    Ancak şirket iflasa itiraz etti ve mahkeme dizisi yaşandı. Şirket çok yüklü bir tazminat almaya hak kazandı ancak mahkeme itiraz süreçleri vb. Sürekli uzayıp durmakta. Derken 2019 ekimde mahkeme başka bir dosya ile yine şirketin iflasına karar verdi.
    Şimdi yine iflas masasına başvuru yapacağız. Bizim durumuzda işçiler olarak yine öncelikli durumdamıyız yoksa değilmiyiz.

  9. Ben bi şirkette 6 yıl çalıştım 6 yılı sonu şirket kötüye gitti ve 3 ay maaş alamadım kayyum atandı ve 4 madden ciktim issizlik maaşı aldim hakların ihbar haric hepsi alabilirsin dediler 2016 ciktim 2019 mahkemeye verdim çünkü verirseniz paranızı odemiycez dediler sonuç 2019 mayısta şirket islas verdi. İflas masasına gittim yazılsın dava aç para iflas masasına para verdik ama daha hiç para alamadık bu arada üsküdar gittik 3 aylik fona yatan parayı almak için. Şirket iflas etmeden son 1 yıl hala orda çalışmış olmam gerekmis. Nerde hukuk nerde adalet nerede ic si hakkı. Biri bana fikir versin

  10. Merhabalar.
    10 mayıs 2019 tarihinde işyerim kapandı. Devir olacaktı ama olmadı. İşveren de iflas kararı aldı. Davası açıldı fakat işyerinin kapanmasıyla iflas davası arasında 2 aydan fazla bir süre var. Bu arada işyerinin kapanacağını aynı gün içinde kapanmadan 5-6 saat önce öğrendik. 10 günlük çalışmaların karşılığını aldık fakat ihbar tazminatlarımız hala yok. Nasıl bir yol izleyebiliriz?
    Teşekkür ederim şimdiden.

  11. Kübra hanım, 2009’da x bir benzinlikde ise başladim, x benzinlik 2014′ de aynı şirket adı altında başkasına satıldı ve 1 senede onda da devam.ettim şirket değişmedi (ay-fa) şirketin adı,toplami 6 sene yapti ve son işveren oda başkasına sattı ve işten mecburiyetten bizi attı, toplamda 6 sene çalıştım, mesai bayram parasi ve izin hiç kullanmadim, ama işveren benim çalişma sürecine bakarim öncekiler beni ilgilendirmiyor dedi,avukata verdik iş emri çıktığı halde 10 ay önce çıktı 5 senedir hâlâ alamadık para..,süreç devam ediyor diyor Avukat,ne yapmalıyız ne olur yardım edin ,avukata güvenebilirmiyiz acaba

    1. Merhaba. Metin bey, bu şekilde işin içinde avukat olduğu anda, yorum yapmamayı tercih ediyorum. Avukata güven duyulması gerekir. Ama güven sorunu varsa da, bunun çaresi, bu durumu bir başka avukata yüz yüze açmak olmalıdır.

  12. Herzamanki gibi olan yine fakire guczuze olacak ne zaman kanun gucsuzden yana oldiki zaten önce devlet olsin vergi borcu tabi biz insanmiyiz zaten neymis para kalirsa odenecekmis o zama isci alacakmıs para kalirsaymis bikerede haktan yana olsun bu kanun hep kendini dusunuyo işci ac kalmis devletin umrundami sade kendi alacagini dusunsun insanmiyiz biz kimsede bir lira alacagini birakmaz vermeye geldimmi kanun ben bogle kanun bogle adelet yok hic bi kitapta yazmiz guya musluman ulkede yasiyoruz bogle muslumanlikta bogle dinde olmaz beni dinden soguttu bu adaletsizlik en adaletsizlik adeleti savunandir tipki bizim kanunlarimiz gibi bakalim bu kannunlar allahin kanunlarinda napacak çok merak ediyorum

  13. Şimdi ağır şeyler yazacağım olmayacak, lafı ne uzatıyorsunuz işçi hakları birinci sıradaymış gibi işçiye çalışana kol saatı kalıyor onuda anladınız….bu kanunları çıkartanı eşşekler öpsün herşey zengınden yana kendi alehlerine kanun cıkartırlarmı ??? Bankadan kredileri cek parayı yurt dışına kaçır sonra ben battım borcu devlete bırak …Adalet kanun denen şey boş bır çuval ..

  14. 2011 yılınada iflas ertelemesi alan şirkete tazminat davası açtım 2013 7.ayda sonuçlandı ama iflas masası para kalmadı diye ödeme yapmadı.şirket sahipleri mal varlıklarını diğer akrabalarının üstüne verdiler.Hala eski işyerlerinin kiralarını baskalarnın ustunden alıyorlar.Çocukları hemen başka işyerleri açıp çalışmaya devam ediyorlar.sadece maaş alabildim.tazminat alamadım.yardımcı olabilirmisiniz

  15. Merhaba Kocaeli; de Yer dosemeleri uretimi yapmakta olan bir fabrika da kadrolu Guvenlik Görevlisi olarak 10 yildir calisiyorum.
    Ekonomik Kriz nedeniyle fabrika iflas ertelemeye basvurdu 5 yildir denetlemeci kayyum atandi bu sure icinde maaslarimizi geçte olsa alabildik.
    Daha sonra uretim durdu butun fabrika calisanlarina yarindan itibaren gelmeyin denildi iskurdan maas koruma fonu adi aldinda 3 ay boyunca maas aldik,bu surecte guvenlik gorevlisi olmamiz nedeniyle maas almadan calismaya devam ettik ,bize siz devam edin fabrika urtime basladiginda geriye dönük haklariniz odenecek denildi.
    Sonuc olarak 3 ayin sonunda mahkeme iflas verdi diye haber aldik.
    Simdi yetkililerden haber bekliyoruz bu surecte ne yapmaliyiz.Tesekkurler

    1. Merhaba. Gidip adliyeyle görüşün icra masasından başvuru yaparak tazminatlarınızı alabiliyorsunuz. Geriye dönük 3 ay maaşınızı alamadıysanız onuda tekrar işkurla görüşün onlar o ücretide verebilirler. Ama biran önce ya bir avukatla görüşün yada adliyeye gidin

  16. … ofsette çalışıyordum şirket iflas etti mahkemesi kayyumu dava sonucu ve bizim iflas masasina kaydimizda dahil tüm işlemleri yaptirdim. Fakat devlet sorumsuz fabrika çürümeye terk edilir gibi duruyor.. 23250 lira alacagim var ama 1 kuruş para alamadik henüz dava kapanali 1yil oldu hicbir kipirti yok.. bu ülkede namusuyla serefiyle çalisanin haklari malesef savunulmuyor bizdemi elalem gibi çalalim cirpalim yada şirket acip vergiden devletimi dolandiralim.. bazen şu suriyeden gelen vatandaşlari goruyorumda onlar kadar degerimiz yok aci gercek.. ustune ustelik 1 senedirde işsizim nereye basvurdumsa ses yok. Avrupanin en büyük adalet sarayi ülkemizde ama adalet olmayan yerde gokdelenden bina olsa ne yazar.. sitemim devlet büyüklerine kanunlari arastirin hep devlet işverenden tarafa kapitalist yönetim fakir halk ezildikce ezilsin zengin kesim daha fazla kazansin.. ne diyeceğimi bazen bilemiorum ama bu yasalarin duzeltilmesi lazim.. sözde devlet tazminatlari sirketleriniz odeyecek diye tazminat odemelerini şirketlere devretti ama alamadikdan sonra neye yarar.. merak eden ve bu yazimi okuyan bi avukat varsa Lutfen … ofset olarak bakirkoy 1. İcra mudurlugunde arastirsin 160 kişiyiz 160 aile ekmeksiz tazminatsiz ortada kaldik devlet isini yapmiyor. ustune ustelik devlet 7 emini fabrika sahibi yapti. Boyle işguzarlik olamaz. duyun sesimi ne olur biktim haksizliklardan

  17. Merhabalar,bulunduğum iş yerinden 2 ay kadar önce çıkarıldım,31 yıllık çalışan olarak 4 yıl önce sigortam grup şirket olarak bulunduğum iş yeri sahibininde ortağı olduğu diğer bir şirkete aktarıldı,iş verenim grup şirketlerde kendi iş yeri hariç 2 şirkete de ortak,benim sigortamın aktarıldığı haricinde diğer şirket 1 ay önce konkord ilan etti ve kabul edildi,benim iş verenimde ortağı olduğu şirketlerinde işlerinin kötüye gitmesiyle bu hafta iflasını verecekmiş ve ben bir kuruş tazminat alamıyorum,bu süreçte benim patronum bankalardan teminatlı olduğu halde tapularını başka bireylere borçlarıyla devretti,ben nasıl bir yol çizmeliyim,şimdiden teşekkür ederim

    1. Merhaba. Muhammet bey, böyle önemli ve acil bir konuda internette vakit kaybetmektense, bir avukattan yüz yüze bilgi almanızı tavsiye ederim.

  18. Merhaba ben bir şirkette 6 yil aşkin çalişanim şirket sahibleri 58 yilik bir şirket mal varliklari cok şirkette bir den çok şirket var ama şirket konkart girmişti 3 ay önce mahke karariyla uzatmak isteyince karar ret edilip iflasını verdi bize calişmaya devam diyorlar bunun için ne yapmam gerek

  19. Merhaba, çalıştığım tekstil firmasının muhasebecisi toplantı yapıp 100 kişiye yarından itibaren gelmeyin. işyeri kapanma tarihini size bildireceğim. o tarihten 1 ay sonra işsizlik maaşına başvurabilirsiniz dedi ve kimse tazminat ını alamıyor maalesef. ayrıca benim doğum işgöremezlik paramda yandı çünkü 2 hafta sonra doğum iznine ayrılacaktım. şimdi hem tazminatım hem doğum param yandı. onca insanın da 5 -20 yılı yandı. Bu arada işveren tüm mallarını yeğeninin firmasına aktardı ve kendi adına değil artık. napabilirim yardımcı olurmusunuz. teşekkür ederim.

    1. Merhaba. Böyle bir durumda yapılacak en doğru şey, bir an önce avukatla görüşüp hukuki hak arama sürecini başlatmak olacaktır.

  20. Merhaba, doğum iznindeyken işyeri kapanırsa veya iflas gösterirse işçinin hakkı ne olur?

  21. Merhabalar. Yaklaşık bir sene once tazminat artı son iki maaşımı alamadığım için çalıştığım sirketi mahkemeye verdim. Subat ayında ilk durusma var. Yalnız şirkette hic para olmadığı, sirket demirbaslarinin ve mal varlıklarının çoğunlukla kiralik oldugu söyleniyor. Şirket hala maas odeyemiyor ya da peyderpey ödüyor ancak iflasini da vermiyor. Yine benim gibi mahkemelik 20 den fazla kişi var. 1. Sorum, bu sirketten alacaklarimi alabilir miyim. 2. Sorum, sirket batarsa alabirmiyim ya da alabilmek icin ne yapabilirim. 3.sorum, iflas ettigi taktirde alamazsam avukat ve dosya masraflarınin durumu ne olur. Avukatla sözleşme yapmistik. Her halukarda para verecegime dair.. sirket iflas edip alacaklarimi alamadigim taktirde avukat ucretine itiraz edebilir miyim? Tesekur ederim simdiden.

    1. Merhaba. Avukatın alacağıyla, sizin alacağınız farklı konulardır. Davayı kazansanız ve şirketten hiçbir şey tahsil edemeseniz bile, bu nedenle avukat ücretini ödemekten kaçınamazsınız. Diğer sorularınızın cevabı zaten yazımızda mevcut.

  22. merhabalar 2 ay once gırdıgım ısyerı ıflas ettı bu durumda alamadıgım maasımı ıflas komısyon masasından alabılırmıyım son 1 yıl calısma zorunlulugu var mı yada alamadıgım maasım ne olucak ?

  23. Merhabalar ben şuan 9 yıldır çalıştığım fabrika da 2.3 güne iflas ettiğini açıklayacak yılbaşından önce 25 kişi çıkarttılar daha önceleride 50 kişi çıkartmıştı şuan çalışmakta olan ben ve 20 kişi kaldı bizim çıkarılmamış mı daha iyi olacak veya halan çalışıyor olmamış mı 2 aydır maaş alamıyoruz tazminat veda maaşımı nasıl alma şansımız vardir

    1. Merhaba. İşyerinin mali durumunu bilemediğimiz için yorum yapmamız doğru olmaz. En doğrusu, bir avukatla yüz yüze görüşerek özellikle doğrudan icra takibi yapma seçeneğini değerlendirmek olabilir.

  24. Merhaba. İflas veren bir işletmeden çıkan çalışan, hak ediyorsa işsizlik ücreti alabilir mi ?

      1. İflas veren işletme üretimi durdurduğu için, personeli işten çıkartılmış olmuyor mu ? yani personel haklı duruma geçmiyor mu ? Bu durum için işsizlik maaşını sormuştum.

        1. Merhaba. İşveren üretimi durdursa da, işçiye bu durum fesih hakkı vermez. İşçinin maaşı ödenmezse, ancak böylece haklı fesih hakkı gündeme gelebilir.

  25. Merhaba ben çalıştığım işyerinden 60 binliralık tazminat kazandım yaklaşık iki yıl oldu sonuçlanalı ama çalıştıgım lokantayı başkasına devir etmiş şu anda üzerinde hiç biley yok adamın hiç bişey alamadım davayı kazandığım halde bunun için ne yapmalıyım. Artı davanın açılalı tam 7 yıl olmuş. 5 yılda sonuçlanmış adamda lokantayı 3 yıl önce satmış Buda devletimizin suçu bir dava 5 yılda sonuçlanırsa olacağına Burdur devleti mahkemeye versek nasıl olur nasıl bir yol izlemem gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim

  26. Merhabalar 1,5 Yıl calıştıgım şirketten cıkarıldım fakat ihbar ve kıdem tazminatımı alamadım şirketim elime kıdem ve ihbar tazminatımın toplamını senet yaparak verdi. Fakat senette ödenmesi gerek tarih 5 ay sonrasına. Ben bi avukat vasıtasıyla araştırma yaptırdım ve şirket iflasını vermiş. Bu aşamada paramı alabilecekmiyim.

    1. Merhaba. Bu hususu avukatla görüşmelisiniz; çünkü icra hukuku kapsamına giriyor ve teknik bir alan.

  27. Merabalar bir konuda yardim almak istiyorum babam 8 yildir bir kumaş fabrikasinda calisiyordu fabrika iflas etti bu durumda haklarimiz veya ne olacagini aciklarmisiniz şimdiden teşekür ederim.

  28. Şu ülkede Suriye’den kaçıp gelen vatandaş kadar degerimiz yok..
    Mart ayında iş yerim iflas etti bunun üzerine tüm alacaklarimi bakırköy 1. İcra müdürlüğüne kaydettirdim. Fakat ne devlet fabrikaya gelip birşey sattı nede 1 kuruş alacaklarimi alabildim. En ilginci de fabrikadaki mallar için yediemini devlet patronu gosterdi.. şaka gibi.. benzer iş desen bulamiyoruz.. başka yerde çalışmak istesek işverenler bedavaya çalıştıracak nerdeyse.. Yazıklar olsun böyle adalete. Bazen çalıp çirpana hak veriyorum. Yada devleti dolandirana.. bunları yaşadıktan sonra..
    Onlar gibi yapmadığımız için bu haldeyim. Ne çekiyorsak biz garibanlara oluyor.. hakkımı helal etmiyorum…

  29. İyi günler. Vivalines turizm çalışanıydım. Firmamız iflas etti. 2 ay oldu kalan som 1 aylık maaşlarımızı hala alamadık. Gün veriyorlar verdikleri gün geliyor yine maaşlarımızı ödemiyorlar. Haklarımız nelerdir acaba? Garanti fonu aracılığıyla kalan maaşlarımızı alabilirmiyiz? Şimdi den teşekkürler.

    1. İşkura git garanti fonundan alacakların için iflas ve kayıt için gereken istenen belgelerin listesini iste o listeyle beraber İş yerinin iflasına ait mahkemeden kesin sonuç belgesi çıktıysa aynı adliye içerisinden ilgili icra müdürlüğünden firmanın iflas ettiğine dair işkurun sana verdiği listeyi ver belgeleri iste sonra o belgeleri temin ettikten sonra tekrar işkur iflas masasına yani garanti fonuna gidip kaydını yaptır 1 ay sonra 3 aylık alamadigin maaşları devlet garanti fonundan ödüyor. Ama bunu alabilmek için emekli çalışan olmaman gerekiyor. Ama tazminat ve mesailerinle bunu karıştırma. Garanti fonu sana sadece alamadığın azami 3 aylık maaşını öder. Hangi evraklar gerekiyor diye sorarsan tam hatırlamıyorum ama aklıma geleni söyleyim senin yapacağın şu
      E-Devletten barkodlu A4 hizmet dökümü kimlik fotokopisi
      geri kalan evrakları adliyeden alacaksın işyerin adliyede hangi icra müdürlüğüne bağlıysa bu listeyi de sana işkur verecek. Allah kolaylık versin…

      1. Merhaba şirket iflas etti ama iflas ettiği dönem içerisinde biz bütün maaşlarımızı aldık . İçerde çalıştığımız döneme ait borç yok yalnız tazminat senelik izin vs . Ödemeleri var bununla alakalı ödeyeceklerine dair bir bilgi de vermiyorlar . Garanti fonuna bunlar icin başvuru yağabiliyormuyuz yoksa sadece içerdeki maaş icin mi başvuru yapılabiliyor üç aylık ödemeye .

  30. İyi günler işyeri eşim doğum sonrası izinde iken bize bir bilgi vermeden çıkış verdi. İşyeri daha önce kontordata verdiği için ihbar tazminatını ödemeyeceğini belirtiyor. Böyle bir durum söz konusumu şimdiden cevabınız için teşekkürler

  31. Iflas halinde neden zenginlerin alacaklarina oncelik verliyorda gariban iscinin alacagi para kalirsa odeniyor

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu