İşsizlik maaşı alırken işe girip çıkmak
İşsizlik maaşı almak için bazı şartlara sahip olmak gerekir. Ancak bu şartlara sahip olunsa ve işsizlik maaşı alınsa bile, işsizin iş bulması durumunda işsizlik ödeneği kesilmektedir. O halde; işsizlik maaşı alırken işe giren ve sonra yine işsiz kalan işçi için, işsizlik maaşı kaldığı yerden devam eder mi?
İşsizlik maaşı alma
İşsizlik maaşı alabilmek için işçinin, bir kusuru yokken işten çıkarılmış olması ya da haklı bir nedene dayanarak işten ayrılmış olması gerekir. Hangi SGK çıkış kodlarına işsizlik maaşı bağlandığını daha önce yazmıştım, bu bağlantıdan gerekli bilgileri alabilirsiniz.
Fakat bu tek başına yeterli değildir. İşçinin aynı zamanda, işten ayrılmadan önceki son 3 yılda toplam en az 600 gün priminin bulunması ve 120 gündür bir işyerinde çalışıyor olması da gerekir.
İşsizlik maaşı alırken işe girmek
Deneme süresinde işten çıkarılan ya da ayrılan işçi işsizlik maaşı alabilir mi?
Bu yazıya da göz atmak ister misiniz?İşsizlik maaşı rakam itibariyle çok yüksek tutarları ifade etmemektedir. Daha çok, işçinin iş aradığı dönemde, ona destek olmak amacıyla verilmektedir. Dolayısıyla işsiz kalan işçi, iş aramaya devam etmektedir. İşsizin iş bulması durumunda ise işsizlik maaşı kesilmektedir.
Burada kafa karıştıran husus, işe giren işsizin kısa süre içinde tekrar işsiz kalması halidir. Olayı somutlaştırmak için örnek üzerinden gidelim.
İşten ayrıldığı tarihten önceki son 3 yılında 600 gün primi bulunduğu için 180 gün boyunca işsizlik maaşı almaya kazanan bir vatandaşı ele alalım. Bu vatandaş örneğin, işsizlik maaşı alırken 2nci ayın sonunda işe girmiş olsun. 2 ay işsizlik maaşı alan bu kimsenin işsizlik maaşı kesilecektir.
Daha önce yazdığım bir makaleden de görebileceğiniz üzere; çalışmaya devam eden bu işçi tekrar işsiz kaldığında ona yeniden işsizlik maaşı bağlanması için; en baştan 600 gün prim şartını bir kez daha doldurması beklenir.
Bu işçi 600 günü henüz dolduramadığı için, eski işsizlik maaşını kaldığı yerden almaya devam edebilecektir. Bunun için İşkur’a başvurması yeterlidir.
İşsizlik maaşının nasıl kaldığı yerden devam edebileceğini bir örnekle açıkladığımız Youtube videosunu hemen aşağıda görebilirsiniz.
SONUÇ
İşsizlik maaşı almanın ön şartının, işten ayrılmış olunan tarihten önceki son 3 yılda en az 600 gün priminin bulunması olduğunu biliyoruz. Öyle ki; her seferinde en az 600 günü baştan doldurmak kaydıyla işsizlik maaşı defalarca alınabilir.
Ama eğer işsizlik maaşı alırken işe girilirse ve bu nedenle işsizlik maaşı kesilirse, önemli bir ayrıntı vardır. Girdiği yeni işten de ayrılıp işsiz kalan işçi, İşkur’a başvurursa; ikinci kez işsiz kaldığı tarihten ilk baştaki süresinin sonuna kadar tekrar işsizlik maaşı alabilecektir. Yani kesilen işsizlik maaşı tekrar aktif olacak ve başkaca bir şarta gerek kalmadan ödenmeye devam edilecektir.
Bir örnekle somutlaştıralım. İşçi işsiz kalmış ve 10 ay işsizlik maaşı almaya hak kazanmış olsun. 3 ay işsizlik maaşı alan bu işçi işe girmiş ve işsizlik maaşı kesilmiştir. Aradan 4 yıl geçmiş ve işçi yine işsiz kalmıştır. Burada iki senaryodan biri gerçekleşir:
- İşçi tekrar işsiz kaldığı bu seferde, işsizlik maaşı alma şartlarına yine sahiptir. O halde sorun olmaz, işçiye elbette yeni işsizlik maaşı bağlanır.
- Ancak bu yeni işsiz kalma durumunda, işçi işsizlik maaşı alma şartlarına sahip olmayabilir. Bu durumda işçi, İşkur’a başvurur ve daha önce alamadığı kalan 7 aylık işsizlik maaşını talep ederse, bu maaş işçiye tekrar bağlanır. Burada işçiye, eski işsizlik maaşı ne ise, onun üzerinden ödeme yapılır. Sadece, eğer işçi işsizlik maaşını tavan tutardan almışsa, bu işçiye maaş yine tavan tutardan bağlanacaktır.